1.
àngel
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Ésser espiritual que, segons les religions bíbliques i l'alcorànica, és intermediari entre Déu i l'home. En angelologia tradicional cristiana, àngel que pertany al tercer cor de la tercera jerarquia. àngel de la guarda [o àngel bo, o àngel custodi [...]
àngel
|
2.
pastisset
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Panada petita. Panada petita semicircular farcida de cabell d'àngel, típica de Tortosa. [...]
|
3.
cuscuta
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Cabells d'àngel. [...]
|
4.
angelofania
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Aparició d'un àngel. [...]
|
5.
angelical
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que sembla un àngel o d'àngel per la seva bondat, candor, innocència, bellesa. És una criatura angelical. Té una cara angelical. [...]
|
6.
angelitzar
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Elevar a l'estat d'àngel. [...]
|
7.
querubí
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
En angelologia tradicional cristiana, àngel que pertany al segon cor de la primera jerarquia, que guarda el tron de la divinitat. Figura d'àngel representat amb ales i cap d'infant. [...]
|
8.
custodi -òdia
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Que custodia. L'àngel custodi. Superior d'una custòdia. [...]
|
9.
panada
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Batuda, herba dallada, etc., que, a conseqüència d'una ploguda, s'amassa i es fa difícil de netejar. Blat de panada. Messes ajagudes, difícils de segar. Pasta cuita al forn, farcida de cabell d'àngel, carn, peix o verdura. [...]
|
10.
tortell
Font
Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (2a edició)
Pastís de pasta fullada o una altra pasta, en forma de cèrcol, amb pinyons i fruita confitada o farcit de nata, de massapà, de cabell d'àngel, de crema, etc. En heràld., borlet que envolta el cap de moro. [...]
|